Czego Ci nie mówią?

Kampania się zakończyła

0%

postęp

3054

zebrano w PLN
do końca (11-12-2018 g. 18:48)

zbiórka ciągła
Sprawdzimy pestycydy w KASZACH ...jaglanej i gryczanej. Powstanie Raport z (niezależną od nikogo) informacją i wynikami badań. Sprawdzamy co jemy!

Jaki mamy cel?

   

...ale są RZECZY, których nie zobaczysz gołym okiem. Nie dadzą się powąchać. Nie wyczytasz ich z pięknego opakowania. Nie są napisane na etykiecie. Nie mówią o tym w reklamach. Nie chwalą się nimi producenci. A TY - ten kto faktycznie powinien o nich wiedzieć – żyjesz w błogiej nieświadomości. Często nawet nie zadajesz sobie pytań. Może nie wiesz, że te RZECZY w ogóle istnieją. Albo wiesz i wierzysz, że skoro są w sprzedaży i w produkcji żywności, to widocznie są przeznaczone dla człowieka. Może wierzysz, że ktoś kontroluje bezpieczny ich poziom, i nie musisz się już tym martwić. Natomiast z jakiegoś powodu nikt o nich nie mówi. Myślimy o pestycydach. DlaCZEGO Ci o nich nie mówią...?

Nasz cel to szeroka edukacja i podnoszenie świadomości Nas wszystkich w obszarze jakości żywności. Udostępniamy informację. Dzisiaj celujemy w KASZE – jaglaną i gryczaną. Sprawdzamy co jemy! Sprawdzaj z nami.

Dokładając swoją cegiełkę współfinansujesz przebadanie kasz. Natomiast tak naprawdę WSPIERASZ NASZE DZIAŁANIA. Mówisz nam, że warto iść dalej.
Z góry dziękujemy za każdy głos :) 

Kim jesteśmy ? 

project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539349863-content-0x0.png

Poznajcie nas. Jesteśmy organizatorami akcji FoodRentgen. Dosłownie i w przenośni poświęciliśmy swoje życie zrównoważonemu życiu i zdrowemu odżywianiu. Z zatłoczonego i betonowego miasta, wraz z dziećmi przenieśliśmy się w zaciszne góry gdzie dbamy o to, aby rodzina żyła spokojnie, zdrowo i .... smacznie :) Już od wielu lat jesteśmy zaangażowani w przedsięwzięcia ekologiczne i społeczne (m.in. zainicjowaliśmy powstanie Centrum ekoJa oraz współpracowaliśmy z Warszawskim BioBazarem). Wiemy, że to co mamy na widelcu wpływa na nasze życie. Wiemy z doświadczenia. Wiemy również, że nieliczne kontrole nie są w stanie zweryfikować tego co znajduje się ostatecznie na półkach sklepowych. Dlatego wzięliśmy sprawy w swoje ręce. Jesteśmy przekonani, że zmiany są nieodłączną częścią życia. Jesteśmy na nie otwarci. Zawsze zaczynamy od siebie, od własnego podwórka. Jak i tym razem. Ale skala FoodRentgen jest ogromna - to co robimy dotyczy naszego wspólnego, wielkiego podwórka. Dotyczy nas wszystkich - każdej rodziny. Chcemy zmian, ale jesteśmy w stanie wprowadzić je tylko z wspólnie z Wami.

Sprawdź nas 

Nasze działania cieszą się zainteresowaniem mediów. Nasz pierwszy materiał prasowy ukazał się w ok. 200 publikacjach. Na stronie FoodRentgen umieściliśmy jedynie nieliczne media.
Sprawdź co powiedzieli w TVP1, TVP INFO, TVP3 Łódź
Sprawdź co napisali m.in. w mamotoja.pl   wp.pl    food-forum.pl 

Zobacz jak pracujemy

Pobierz raport o płatkach śniadaniowych i zobacz naszą pracę.

Dokonaliśmy analizy i badań laboratoryjnych dla 197 płatków śniadaniowych. Raport jest efektem dwóch lat pracy – od pomysłu, badań pilotażowych, aż do tego co widzisz. Wszystkie nasze działania sfinansowaliśmy z własnych środków. Przez pewien czas raport był płatny, a teraz udostępniamy go bezpłatnie. Jednocześnie z całego serca dziękujemy wszystkim tym, którzy zakupili go dotychczas i tym samym wsparli nasz projekt. Jeśli podoba Ci się to co robimy, popierasz nasze działania lub po prostu nie stać Cię na własne badania, a chcesz więcej takiej wiedzy - pomóż nam przebadać KASZE.

project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539349919-content-0x0.png

Liczą się konkrety

Wiele moglibyśmy napisać o tym co robimy i co przeszliśmy. Mija już 10 lat naszej podróży, w której nie tylko chodzi o jakość jedzenia, ale o dostęp do wiedzy, do informacji, której po prostu brakuje lub która nie jest publikowana do wiadomości konsumentów. Chcemy wiedzieć co jemy. Chcemy mieć wybór. Nie szukamy pięknych opakowań i reklam zdrowej żywności. Szukamy konkretów. Dlatego zbieramy pieniądze na badania żywności, a interesuje nas to co ostatecznie trafiło na półkę sklepową.

Chcesz nam powiedzieć, że nas wspierasz? Możesz zostawić komentarz. Ale możesz też się dorzucić i wesprzeć nasze działania. Zróbmy razem coś konkretnego!

Dokąd zmierzamy ?

Dzisiaj chcemy sprawdzić kasze. Naszym długofalowym celem jest stworzenie listy dobrych produktów. Takich, które nie szkodzą, a nas wspierają. Ale naszym największym przesłaniem jest to, abyśmy wszyscy mieli dostęp do wiarygodnej informacji. Dzielimy się wiedzą. Wszystko po to, aby zwiększać u ludzi ich własną intuicję i samodzielność. Stawiamy na przejrzystość informacji na każdym etapie. Jesteśmy konsumentami. Prześwietlamy rynek żywności i mówimy jak jest. Badamy produkty końcowe – czyli te, które trafiają na nasze talerze. Wyniki naszej pracy prezentujemy w postaci raportów i ściąg zakupowych. W raportach pokazujemy analizę składów produktów i wyniki badań laboratoryjnych. Dzięki temu możecie świadomie podejmować swoje decyzje zakupowe.

Komu na tym zależy?

Nam zależy. Tobie też powinno. Dobrze byłoby, gdyby producenci dbali o samych siebie i jednocześnie - z założenia - o nasze zdrowie. Państwu też powinno zależeć. Jakość i bezpieczeństwo żywności powinna być gwarantowana i weryfikowana przez instytucje państwowe. Państwo prowadzi kontrole, niestety niewystarczające. Staramy się pozyskać finansowanie na naszą pracę z niezależnych źródeł, takich jak Unia Europejska, Ministerstwo Zdrowia, Rolnictwa, czy Środowiska. Na razie bezskutecznie. Jesteśmy jednak optymistami. Podejmujemy próby w kółko, i w kółko. Jednak dopóki nam się nie uda – to w Tobie pokładamy nadzieję.

Dlaczego? Bo to też Twój problem. Toksyczna chemia w żywności uderza również w Ciebie. Bierność to trochę takie zamiatanie problemu pod dywan.

Co zrobiliśmy dotychczas?

W 2016r. Pilot

W ramach badań pilotażowych wybraliśmy 16 lokalnych produktów, postrzeganych przez nas jako zdrowe i naturalne (kasze, mąki, batoniki, konfitury, oleje). Sprawdzaliśmy pestycydy i metale ciężkie. Prawie połowa miała przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zanieczyszczeń (NDP), a żaden z przebadanych produktów nie był od nich wolny. To nam dało do myślenia – powinniśmy sprawdzać dalej! Szukamy więc czystych produktów.

W 2017 r. Ankieta  

Zapytaliśmy internautów o zdanie. Po pierwsze zapytaliśmy co jedzą najczęściej, a po drugie jaki produkt chcieliby przebadać. W drodze głosowania na facebook’u (100 like’ów) wyłoniliśmy produkty, na które ustawiliśmy 9 różnych akcji crowdfundingowych. Niestety popularność na facebooku nie przełożyła się na zebranie środków na badania. Podjęliśmy decyzje o wzięciu sprawy we własne ręce. Z ankiety wiedzieliśmy już co je się najczęściej – płatki śniadaniowe.

W 2017 r. Raport

Powstał pierwszy raport dotyczący, nie poszczególnych produktów, ale całej grupy produktowej – płatków śniadaniowych. Analizę i badania laboratoryjne dla 197 płatków śniadaniowych sfinansowaliśmy z własnych środków. Przez pewien czas raport był płatny, a dzisiaj udostępniamy go dla za darmo. Jednocześnie z całego serca dziękujemy wszystkim tym, którzy zakupili go dotychczas i tym samym wsparli nasz projekt. Środki wpłacone przez Was, zgodnie z naszą deklaracją, zasilają nasz budżet na dalsze badania.

project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539349919-content-0x0.png

Co dalej?

Kierunek KASZE - jaglana i gryczana. Zdecydowaliśmy się na kasze, bo stanowią one produkt pierwszej potrzeby dla wszystkich osób decydujących się na zdrowe odżywianie. Z drugiej strony wiemy o praktyce tzw. desykacji, czyli suszenia ziarna prosa i gryki przez rolników za pomocą herbicydu glifosat. W efekcie produkty sprzedawane w sklepach mogą notować nawet wielokrotne przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tego środka. Naszym celem jest znalezienie produktów wolnych od jego pozostałości. Analizując kasze, będziemy sprawdzać:

  - Składy produktów i obecność w nich substancji niepożądanych
  - Pozostałości pestycydów, w tym glifosatu

Badania laboratoryjne

Współpracujemy z największym w Polsce laboratorium w Skierniewicach. Badamy prawie 500 różnych pestycydów.

PESTYCYDY to coraz powszechniejsze substancje wykorzystywane w rolnictwie. Ich celem jest walka z patogenami lub chwastami. Ich obecność jednak nie jest obojętna dla naszego zdrowia i dla środowiska naturalnego. Mówiąc bardziej dosadnie są środkami zabójczymi dla roślin. Niestety, efekty ich działań na nasz (o wiele silniejszy niż roślin) organizm widać dopiero po wielu latach. Objawiają się w postaci wielu chorób nazwanych mianem "cywilizacyjnych".

Budżet

Nasz cel to 30 tys. Aby jednak ostatecznie wycenić Raport – poznać ilość produktów, jakie do niego trafią – analizujemy rynek, producentów, ilości produktów dostępnych w sklepach, oraz faktycznych ich składów. Będziemy to robić w trakcie trwania zbiórki. Jeśli Wasza szczodrość będzie WIELKA – większa niż te 30 tys. to do raportu trafi więcej kasz lub sfinasujemy dodatkowe badania np. metali ciężkich*. Przebadanie wszystkich kasz na rynku jest poza zasięgiem naszych marzeń, ale kto wie ?

Tak naprawdę to od Was zależy czy raport w ogóle powstanie. Czy jest wśród Was wystarczająca ilość osób, która chce wiedzieć, jak wyglądają kasze pod względem poziomu pestycydów. Po zakończeniu kampanii, wyselekcjonowane kasze trafią do laboratorium w Skierniewicach.

------

* METALE CIĘŻKIE - w naukach zbliżonych do biologii i medycyny termin metale ciężkie jest na ogół używany w odniesieniu do pierwiastków używanych w przemyśle i jednocześnie odznaczających się toksycznością dla człowieka lub środowiska. <źródło>.

Wyniki badań

Wyniki badań będą ogólnodostępne. Po zakończonym badaniu opublikujemy raport na stronie foodrentgen.eu
O publikacji poinformujemy za pośrednictwem naszego newslettera https://groups.google.com/forum/#!forum/foodrentgen. W pierwszej kolejności dowiedzą się nasi darczyńcy za pośrednictwem maila wskazanego w momencie wpłaty.

Kto za nami stoi?  
...  czyli Rada Naukowa Programu

RADA NAUKOWA FoodRentgen to nasze AUTORYTETY. Grupa niezależnych specjalistów, wspierających Program FoodRentgen. Konsultują m.in. zakres przeprowadzanych badań dla każdego produktu. Doradzają jak poruszać się w świecie nauki, świecie trudnodostępnym dla przeciętnego konsumenta.

prof. dr hab. Małgorzata Korbin – Dyrektor, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

prof. dr hab. Andrzej Posyniak – Kierownik Zakładu Farmakologii i Toksykologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny Puławy

prof. dr hab. Jan K. Ludwicki – Zastępca Dyrektora ds. Zdrowia Środowiskowego, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny

dr hab. Paweł Struciński – prof. NIZP-PZH, Zakład Toksykologii i Oceny Ryzyka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny

dr inż. Katarzyna Świąder – Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

dr Artur Miszczak – Kierownik, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

dr Jarosław Markowski – Kierownik, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw -  Laboratorium Badania Jakości Produktów Ogrodniczych, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

mgr Wojciech Szapiel – Prezes Zarządu, Fundacja Inventity

Potrzebujemy Twojego zaangażowania

project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539350050-content-0x0.png

Jeśli uznacie, że nasza praca jest godna kontynuowania zapraszamy do wsparcia naszego projektu:

  • Finansowo – wpłacając dowolną kwotę za pośrednictwem serwisu PolakPomaga
  • Zaangażowaniem – udostępniając informacje o nas swoim znajomym z zaproszeniem do wspierania nas. Pisaniem i opowiadaniem o nas na Waszych blogach i w Waszych kanałach.
  • Śledzeniem naszych poczynań na naszej stronie foodrentgen.eu za pośrednictwem naszego newslettera, gdzie publikujemy m.in. wyniki naszych prac https://groups.google.com/forum/#!forum/foodrentgen lub Profilu Facebookowym https://www.facebook.com/SzamajZdrowe/

Osoby, które dołączą do naszego newslettera otrzymają możliwość pobrania dwóch ściąg zakupowych opracowanych na podstawie Raportu „Prześwietlamy płatki śniadaniowe” zawierających listę najlepszych produktów w kategorii płatków oraz listę znalezionych dodatków żywnościowych ze wskazaniem na to czy ich: unikać, zachować ostrożność, czy tolerować

  project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539350073-content-0x0.png   project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539350082-content-0x0.png      project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539350088-content-0x0.png

WIĘCEJ O AKCJI FoodRentgen

FoodRentgen to ogólnopolska akcja społeczna. Razem działamy, razem korzystamy z efektów naszej akcji. Grupy produktów do badania może zgłaszać każdy. Fundusze na badania zbieramy wspólnie za pośrednictwem platformy PolakPomaga.pl. Każda złotówka ma tu znaczenie. Dołóż swoją cegiełkę w zależności od własnych możliwości i uznania. Po zebraniu odpowiedniej sumy - produkt przechodzi do fazy badania. Jedynie zaangażowanie wielu z nas gwarantuje sukces, czyli pokrycie kosztów badań.

FoodRentgen kupuje produkt z półki sklepowej. Przekazuje go do badania, które przeprowadza niezależne laboratorium. W przypadku produktów pochodzenia roślinnego badanie przeprowadzają Laboratoria INSTYTUTU OGRODNICTWA w Skierniewicach, a produktów pochodzenia zwierzęcego PIWet Puławy. W zależności od jego skomplikowania – zajmuje to do kilku tygodni.

Produkt pobierany zostaje dosłownie z półki sklepowej i jest „prześwietlany”. W zależności od stopnia zaangażowania ludzi i ostatecznie uzbieranych środków dla konkretnego produktu badamy: poziom pestycydów, a dla produktów odzwierzęcych pozostałości farmakologicznych takich jak antybiotyki. W dalszej kolejności metali ciężkich. Wyniki badań będą ogólnodostępne. Po zakończonym badaniu publikujemy raport na stronie foodrentgen.eu

project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539350150-content-0x0.png