Czego Ci nie mówią?

Kampania się zakończyła

0%

postęp

8368

zebrano w PLN
do końca (04-12-2020 g. 12:32)

zbiórka ciągła
Sprawdzimy pestycydy w KASZACH ...jaglanej i gryczanej. Powstanie Raport z (niezależną od nikogo) informacją i wynikami badań. Sprawdzamy co jemy!

Jaki mamy cel?

   

...ale są RZECZY, których nie zobaczysz gołym okiem. Nie dadzą się powąchać. Nie wyczytasz ich z pięknego opakowania. Nie są napisane na etykiecie. Nie mówią o tym w reklamach. Nie chwalą się nimi producenci. A TY - ten kto faktycznie powinien o nich wiedzieć – żyjesz w błogiej nieświadomości. Często nawet nie zadajesz sobie pytań. Może nie wiesz, że te RZECZY w ogóle istnieją. Albo wiesz i wierzysz, że skoro są w sprzedaży i w produkcji żywności, to widocznie są przeznaczone dla człowieka. Może wierzysz, że ktoś kontroluje bezpieczny ich poziom, i nie musisz się już tym martwić. Natomiast z jakiegoś powodu nikt o nich nie mówi. Myślimy o pestycydach. DlaCZEGO Ci o nich nie mówią...?

Nasz cel to szeroka edukacja i podnoszenie świadomości Nas wszystkich w obszarze jakości żywności. Udostępniamy informację. Dzisiaj celujemy w KASZE – jaglaną i gryczaną. Sprawdzamy co jemy! Sprawdzaj z nami.

Dokładając swoją cegiełkę współfinansujesz przebadanie kasz. Natomiast tak naprawdę WSPIERASZ NASZE DZIAŁANIA. Mówisz nam, że warto iść dalej.
Z góry dziękujemy za każdy głos :) 

Kim jesteśmy ? 

project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539349863-content-0x0.png

Poznajcie nas. Jesteśmy organizatorami akcji FoodRentgen. Dosłownie i w przenośni poświęciliśmy swoje życie zrównoważonemu życiu i zdrowemu odżywianiu. Z zatłoczonego i betonowego miasta, wraz z dziećmi przenieśliśmy się w zaciszne góry gdzie dbamy o to, aby rodzina żyła spokojnie, zdrowo i .... smacznie :) Już od wielu lat jesteśmy zaangażowani w przedsięwzięcia ekologiczne i społeczne (m.in. zainicjowaliśmy powstanie Centrum ekoJa oraz współpracowaliśmy z Warszawskim BioBazarem). Wiemy, że to co mamy na widelcu wpływa na nasze życie. Wiemy z doświadczenia. Wiemy również, że nieliczne kontrole nie są w stanie zweryfikować tego co znajduje się ostatecznie na półkach sklepowych. Dlatego wzięliśmy sprawy w swoje ręce. Jesteśmy przekonani, że zmiany są nieodłączną częścią życia. Jesteśmy na nie otwarci. Zawsze zaczynamy od siebie, od własnego podwórka. Jak i tym razem. Ale skala FoodRentgen jest ogromna - to co robimy dotyczy naszego wspólnego, wielkiego podwórka. Dotyczy nas wszystkich - każdej rodziny. Chcemy zmian, ale jesteśmy w stanie wprowadzić je tylko z wspólnie z Wami.

Liczą się konkrety

Wiele moglibyśmy napisać o tym co robimy i co przeszliśmy. Mija już 10 lat naszej podróży, w której nie tylko chodzi o jakość jedzenia, ale o dostęp do wiedzy, do informacji, której po prostu brakuje lub która nie jest publikowana do wiadomości konsumentów. Chcemy wiedzieć co jemy. Chcemy mieć wybór. Nie szukamy pięknych opakowań i reklam zdrowej żywności. Szukamy konkretów. Dlatego zbieramy pieniądze na badania żywności, a interesuje nas to co ostatecznie trafiło na półkę sklepową.

Chcesz nam powiedzieć, że nas wspierasz? Możesz zostawić komentarz. Ale możesz też się dorzucić i wesprzeć nasze działania. Zróbmy razem coś konkretnego!

Dokąd zmierzamy ?

Dzisiaj chcemy sprawdzić kasze. Naszym długofalowym celem jest stworzenie listy dobrych produktów. Takich, które nie szkodzą, a nas wspierają. Ale naszym największym przesłaniem jest to, abyśmy wszyscy mieli dostęp do wiarygodnej informacji. Dzielimy się wiedzą. Wszystko po to, aby zwiększać u ludzi ich własną intuicję i samodzielność. Stawiamy na przejrzystość informacji na każdym etapie. Jesteśmy konsumentami. Prześwietlamy rynek żywności i mówimy jak jest. Badamy produkty końcowe – czyli te, które trafiają na nasze talerze. Wyniki naszej pracy prezentujemy w postaci raportów i ściąg zakupowych. W raportach pokazujemy analizę składów produktów i wyniki badań laboratoryjnych. Dzięki temu możecie świadomie podejmować swoje decyzje zakupowe.

Komu na tym zależy?

Nam zależy. Tobie też powinno. Dobrze byłoby, gdyby producenci dbali o samych siebie i jednocześnie - z założenia - o nasze zdrowie. Państwu też powinno zależeć. Jakość i bezpieczeństwo żywności powinna być gwarantowana i weryfikowana przez instytucje państwowe. Państwo prowadzi kontrole, niestety niewystarczające. Staramy się pozyskać finansowanie na naszą pracę z niezależnych źródeł, takich jak Unia Europejska, Ministerstwo Zdrowia, Rolnictwa, czy Środowiska. Na razie bezskutecznie. Jesteśmy jednak optymistami. Podejmujemy próby w kółko, i w kółko. Jednak dopóki nam się nie uda – to w Tobie pokładamy nadzieję.

Dlaczego? Bo to też Twój problem. Toksyczna chemia w żywności uderza również w Ciebie. Bierność to trochę takie zamiatanie problemu pod dywan.

Sprawdź nas 

Wejdź na naszą stronę internetową i zobacz jakie przyświecają nam idee: NASZA FILOZOFIA

Przeczytaj i posłuchaj, co o nas i naszych działaniach mówią MEDIA

Zajrzyj do serwisów społecznościowych: FACEBOOK oraz YOUTUBE
 

Zobacz jak pracujemy

Zapoznaj się z naszymi dotychczasowymi publikacjami i zobacz naszą pracę:

KASZE JAGLANE – już wkrótce

KASZE GRYCZANE >>>

PŁATKI ŚNIADANIOWE >>>

Pierwszy Raport dot. płatków śniadaniowych sfinansowaliśmy z własnych środków. Kolejne raporty zostały zrealizowane dzięki Waszemu zaangażowaniu w ramach niniejszej akcji finansowania społecznościowego. Raport o kaszach gryczanych dodatkowo wsparła finansowo Fundacja Konsumentów z pozyskanych przez nią środków PROO. Z całego serca dziękujemy wszystkim tym, którzy przyczynili się do powstania tych Raportów.

project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539349919-content-0x0.png

Co zrobiliśmy dotychczas?

W 2016r. Pilot

W ramach badań pilotażowych wybraliśmy 16 lokalnych produktów, postrzeganych przez nas jako zdrowe i naturalne (kasze, mąki, batoniki, konfitury, oleje). Sprawdzaliśmy pestycydy i metale ciężkie. Prawie połowa miała przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zanieczyszczeń (NDP), a żaden z przebadanych produktów nie był od nich wolny. To nam dało do myślenia – powinniśmy sprawdzać dalej! Szukamy więc czystych produktów.

W 2017 r. Ankieta  

Zapytaliśmy internautów o zdanie. Po pierwsze zapytaliśmy co jedzą najczęściej, a po drugie jaki produkt chcieliby przebadać. W drodze głosowania na facebook’u (100 like’ów) wyłoniliśmy produkty, na które ustawiliśmy 9 różnych akcji crowdfundingowych. Niestety popularność na facebooku nie przełożyła się na zebranie środków na badania. Podjęliśmy decyzje o wzięciu sprawy we własne ręce. Z ankiety wiedzieliśmy już co je się najczęściej – płatki śniadaniowe.

W 2017 r. Raport - Płatki Śniadaniowe

Powstał pierwszy raport dotyczący, nie poszczególnych produktów, ale całej grupy produktowej – płatków śniadaniowych. Analizę i badania laboratoryjne dla 197 płatków śniadaniowych sfinansowaliśmy z własnych środków.

Wśród 197 rodzajów płatków, które trafiły do analizy, tylko 31 rodzajów okazało się wolnych od cukru i innych substancji słodzących. Natomiast aż 80 rodzajów posiadała jedną lub dwie substancje słodzące, kolejnych 86 - trzy i więcej, a w czterech z analizowanych produktów znalazło się aż 7 różnych tego typu środków.

Odrzuciliśmy wszystkie płatki, które w składzie miały niepożądane substancje. Płatki godne uwagi przebadaliśmy laboratoryjnie. Tylko 10 produktów nie zawierało pozostałości pestycydów. Pozostałe miały ich od 3 do 12 rodzajów.

Raport był pierwszym opracowaniem tego typu na rynku. Zaktywizował społeczność konsumentów. Został pobrany ponad 10 tysięcy razy i był wielokrotnie cytowany w mediach.

W 2018 r. Zbiórka na Polak Pomaga

Uruchamiamy zbiórkę na kolejny  raport, tym razem o kaszach. W ramach zbiórki po ponad pół roku trwania akcji udaje nam się zgromadzić kwotę 4 tysięcy złotych, z której finansujemy kolejne badania.

W 2019 r. Raport - Kasze Gyczane 

20 listopada 2019r. wraz z Fundacją Konsumentów opublikowaliśmy Raport „Prześwietlamy Kasze Gryczane”. Raport prezentuje wyniki przeprowadzonych we wrześniu 2019 r. badań laboratoryjnych 10 wybranych kasz gryczanych na zawartość pozostałości kontrowersyjnego glifosatu. 6 z 10 kasz gryczanych przeszło pozytywnie badanie laboratoryjne. W 4 produktach nie wykryto pozostałości glifosatu, a w kolejnych 2 pozostałości mieściły się w granicach obowiązującej normy.

W 4 kaszach tego niebezpiecznego dla zdrowia pestycydu było tak dużo, że produkty nie powinny znaleźć się w sprzedaży. Sieć sklepów Lidl poinformowała o wycofaniu wymienionych w raporcie kasz, a Główny Inspektor Sanitarny przeprowadził postępowanie wyjaśniające. Raport w ciągu niecałych 2 miesięcy został pobrany ponad 35 000 razy, a media poinformowały o nim w co najmniej 270 publikacjach.

W 2020 r. Raport - Kasze Jaglane - w przygotowaniu

Prześwietlamy kasze jaglane to kolejny raport dotyczący zawartości glifosatu w kaszach z polskich sklepów – tym razem jaglanych. Jaglanki zbadaliśmy dwukrotnie, we wrześniu 2019 r. oraz w styczniu 2020 r. Zaskoczeniem okazało się to, że wyniki w obu falach badania różniły się znacząco od siebie. W obu przypadkach 4 kasze z 10 badanych okazały się wolne od pozostałości herbicydu, ale tylko 2 produkty okazały się czyste w obu badaniach.

Co dalej?

Kontynuujemy zbiórkę na badanie kasz

Dlaczego?

Po pierwsze, wydanie Raportów z badania kasz, można uznać za połowiczny sukces - sprawdziliśmy jedynie pozostałości glifosatu. Wciąż pozostają pytania o pozostałości innych pestycydów w produktach z górnej części rankingu - czyli czystych.

Po drugie, badania tego typu mają sens jeśli są cyklicznie powtarzane. Były to pierwsze badania kasz. Pierwszy pomiar. Kolejne pokażą nam trend zmiany. Pokażą działania poszczególnych producentów i zmianę jakości ich produktów. Wierzymy, ze kolejne pomiary wpłyną znacząco na jakość produktów w naszych sklepach. To już się zadziało po publikacji dotychczasowych raportów. W środowisku producentów rozgorzała dyskusja na temat poprawy jakości surowców używanych do produkcji kasz. Dlatego też kontynuujemy naszą zbiórkę. Możesz do niej nadal dołączyć wpłacając dowolną kwotę. Chcemy powtarzać te badania sprawiając tym samym, że produkty na rynku będą coraz bezpieczniejsze i lepsze.

Inne produkty

Przymierzamy się do badania innych produktów. Aktualne nasze akcje możesz sprawdzić na naszej stronie internetowej.

Naszym celem jest znalezienie produktów wolnych od pozostałości pestycydów, w tym glifosatu oraz innych substancji szkodliwych. Analizując produkty, analizujemy ich składy i zawierające się w nich substancje niepożądane, a w kolejnym kroku sprawdzamy pozostałości pestycydów, w tym glifosatu.

Jeśli podoba Ci się to co robimy, popierasz nasze działania lub po prostu nie stać Cię na własne badania, a chcesz więcej takiej wiedzy - pomóż nam badać kolejne produkty.

Sprawdź na naszej stronie jakimi produktami aktualnie się zajmujemy.

Badania laboratoryjne

Współpracujemy z największym w Polsce laboratorium w Skierniewicach. Badamy prawie 500 różnych pestycydów.

PESTYCYDY to coraz powszechniejsze substancje wykorzystywane w rolnictwie. Ich celem jest walka z patogenami lub chwastami. Ich obecność jednak nie jest obojętna dla naszego zdrowia i dla środowiska naturalnego. Mówiąc bardziej dosadnie są środkami zabójczymi dla roślin. Niestety, efekty ich działań na nasz (o wiele silniejszy niż roślin) organizm widać dopiero po wielu latach. Objawiają się w postaci wielu chorób nazwanych mianem "cywilizacyjnych".

Budżet

Nasz cel to 30 tys. Aby jednak ostatecznie wycenić Raport – poznać ilość produktów, jakie do niego trafią – analizujemy rynek, producentów, ilości produktów dostępnych w sklepach, oraz faktycznych ich składów. Będziemy to robić w trakcie trwania zbiórki. Jeśli Wasza szczodrość będzie WIELKA – większa niż te 30 tys. to do raportu trafi więcej kasz lub sfinasujemy dodatkowe badania np. metali ciężkich*. Przebadanie wszystkich kasz na rynku jest poza zasięgiem naszych marzeń, ale kto wie ?

Tak naprawdę to od Was zależy czy raport w ogóle powstanie. Czy jest wśród Was wystarczająca ilość osób, która chce wiedzieć, jak wyglądają kasze pod względem poziomu pestycydów. Po zakończeniu kampanii, wyselekcjonowane kasze trafią do laboratorium w Skierniewicach.

------

* METALE CIĘŻKIE - w naukach zbliżonych do biologii i medycyny termin metale ciężkie jest na ogół używany w odniesieniu do pierwiastków używanych w przemyśle i jednocześnie odznaczających się toksycznością dla człowieka lub środowiska. <źródło>.

Wyniki badań

Wyniki badań jak zwykle zostaną udostępnione w formie raportów na stronie www.foodrentgen.eu  w zakładce publikacja. W pierwszej kolejności dowiedzą się nasi darczyńcy za pośrednictwem maila wskazanego w momencie wpłaty.

Kto za nami stoi?  
...  czyli Rada Naukowa Programu

RADA NAUKOWA FoodRentgen to nasze AUTORYTETY. Grupa niezależnych specjalistów, wspierających Program FoodRentgen. Konsultują m.in. zakres przeprowadzanych badań dla każdego produktu. Doradzają jak poruszać się w świecie nauki, świecie trudnodostępnym dla przeciętnego konsumenta.

prof. dr hab. Małgorzata Korbin – BDyrektor, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

prof. dr hab. Andrzej Posyniak – Kierownik Zakładu Farmakologii i Toksykologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny Puławy

dr inż. Katarzyna Świąder – Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

dr Artur Miszczak – Kierownik, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

mgr Wojciech Szapiel – Prezes Zarządu, Fundacja Inventity

Potrzebujemy Twojego zaangażowania

project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539350050-content-0x0.png

Jeśli uznacie, że nasza praca jest godna kontynuowania zapraszamy do wsparcia naszego projektu:

  • Finansowo – wpłacając dowolną kwotę za pośrednictwem serwisu PolakPomaga
  • Zaangażowaniem – udostępniając informacje o nas swoim znajomym z zaproszeniem do wspierania nas. Pisaniem i opowiadaniem o nas na Waszych blogach i w Waszych kanałach.
  • Śledzeniem naszych akcji na naszej stronie lub Profilu Facebook'owym

WIĘCEJ O AKCJI FoodRentgen

FoodRentgen to ogólnopolska akcja społeczna. Razem działamy, razem korzystamy z efektów naszej akcji. Grupy produktów do badania może zgłaszać każdy. Fundusze na badania zbieramy wspólnie za pośrednictwem platformy PolakPomaga.pl. Każda złotówka ma tu znaczenie. Dołóż swoją cegiełkę w zależności od własnych możliwości i uznania. Po zebraniu odpowiedniej sumy - produkt przechodzi do fazy badania. Jedynie zaangażowanie wielu z nas gwarantuje sukces, czyli pokrycie kosztów badań.

FoodRentgen kupuje produkt z półki sklepowej. Przekazuje go do badania, które przeprowadza niezależne laboratorium. W przypadku produktów pochodzenia roślinnego badanie przeprowadzają Laboratoria INSTYTUTU OGRODNICTWA w Skierniewicach, a produktów pochodzenia zwierzęcego PIWet Puławy. W zależności od jego skomplikowania – zajmuje to do kilku tygodni.

Produkt pobierany zostaje dosłownie z półki sklepowej i jest „prześwietlany”. W zależności od stopnia zaangażowania ludzi i ostatecznie uzbieranych środków dla konkretnego produktu badamy: poziom pestycydów, a dla produktów odzwierzęcych pozostałości farmakologicznych takich jak antybiotyki. W dalszej kolejności metali ciężkich. Wyniki badań będą ogólnodostępne. Po zakończonym badaniu publikujemy raport na stronie foodrentgen.eu

project-637f4155-602c-46aa-ab7e-b39de949f9af1539350150-content-0x0.png